Onze downloads in PDF

- - Tobi Talent - -

Geen ruimte voor jezelf in een sollicitatiegesprek

Sollicitatiegesprekken zijn maar al te vaak eenrichtingsverkeer waarin je weinig ruimte krijgt om jezelf te presenteren. Een scherp vragenvuur door een koppel van mensen kan je helemaal van je stuk brengen. Vooral wanneer de ondervragers je CV grondig doornemen en hun pijlen richten op zaken die jij totaal niet relevant vindt.

21529409_sAls het gesprek daardoor ongemakkelijk verloopt en je te weinig tijd krijgt om na te denken over de vragen bestaat het risico dat je jouw antwoorden niet juist kunt formuleren. Zo verlaat je het gesprek met het ontevreden gevoel dat je jouw kwaliteiten niet naar voren hebt kunnen brengen.

Maar hoe kun je jezelf blijven in een sollicitatiegesprek?

Daarvoor moet je goed voor ogen houden dat het gesprek een gelijkwaardig gesprek dient te zijn. Als de ondervragers jou direct in een hoek duwen, wees dan zo scherp van geest om dat aan te geven. Je kan aangeven dat deze manier van ondervragen jou geen ruimte geeft om goed na  te denken of om je antwoorden te formuleren. Hierin kan zelfs je fysieke houding in het gesprek van toegevoegde waarde zijn.

Door een actieve houding en een ontspannen gezicht geef je aan dat je hier op je plek bent.

Het sollicitatiegesprek is er ook om jouw vragen te beantwoorden. Daar kom je namelijk niet aan toe wanneer je in een hoek gedrukt wordt. Probeer dan ook om jouw houding een reflectie te laten zijn van de functie waarvoor je solliciteert. Zo zal een Sales functie een andere dynamiek vragen dan een Boekhouder, heeft een Productiemedewerker geen leidinggevende capaciteiten nodig en zal iemand van de afdeling Customer Service juist klantgericht moeten zijn.

Vergeet dan ook niet om zelf vragen te stellen.

Die je uiteraard thuis al goed doorgenomen hebt. Zo worden vragen over de samenstelling van een team, sfeer in het bedrijf of misschien zelfs het hebben van een bedrijfsteam voor sportactiviteiten, vaak vergeten. Deze zaken lijken namelijk minder relevant dan het aantal vrije dagen of de bonusstructuur.

Een super salaris legt het nog steeds af tegen een negatieve sfeer in het bedrijf.

Want er is niets dat jouw plezier in je werk en je leven zo kan beïnvloeden als de sfeer op je werk. En die sfeer op het werk wordt al gepresenteerd door de ondervragers in jouw sollicitatiegesprek. Als jij hierin al geen ruimte krijgt om jezelf te zijn, moet je jezelf afvragen of je dat wel krijgt als je aangenomen wordt.