Onze downloads in PDF

- - Tobi Talent - -

Glass op het werk, deel 1

Veel nieuwe technologische ontwikkelingen zullen de komende jaren onze samenleving en de manier waarop wij werken sterk veranderen.

Om een beeld te krijgen van wat ons te wachten staat gaan wij een column wijden aan de toepassingsmogelijkheden voor ons werk.

In dit eerste deel gaan wij het hebben over “The internet of Things”.

Een Nederlandse vertaling hiervoor zou kunnen zijn “Onderling verbinden van Apparaten”. Dit houdt meer in dan twee computers met elkaar verbinden. Maar dat is wel waar het op lijkt. Alle apparatuur om ons heen zal in de toekomst computer geregeld worden, denk daarbij aan je koelkast, je wasmachine, je koffiezet apparaat of je verwarming in huis.

Hoe complex de technologie hierachter ook is, wij zullen er waarschijnlijk niets van merken. Veel ontwikkelingen van de afgelopen jaren zijn nu al zo gemeengoed geworden dat wij onszelf met moeite nog kunnen voorstellen hoe het was zonder al die toepassingen.

Neem nu het schrijven van dit artikel.

Als ik een fout maak dan corrigeert het programma mijn fouten of geeft mogelijkheden aan om het anders te formuleren. Maar ook mijn mobiele telefoon, die weet bijvoorbeeld dat ik een afspraak heb ingepland en waarschuwt mij dat ik op tijd moet vertrekken.

9402961_sOmdat ik het organiseren van mijn leven, vastleg in mijn computer, helpt deze mij met het onthouden van afspraken, adressen, verjaardagen, vrienden en kennissen, wat mijn voorkeuren zijn maar ook bijvoorbeeld wanneer ik van huis vertrek. Al deze gegevens worden opgeslagen en bewaard, soms op mijn eigen computer maar veel vaker bij externe partijen zoals je telefoon- of internet provider, Google of Facebook en de overheid.

Natuurlijk schuilen er gevaren in het opslaan van jouw gegevens op de computers van anderen, wie weet wat ze allemaal vanuit jouw naam kunnen doen? Maar wij realiseren ons te weinig dat wij zelf onze gegevens weggeven. Wij maken zelf een Facebook account aan en delen zo ons leven met de wereld. Als we te hard rijden of door rood is er ergens bekend dat wij daar waren op dat moment en wanneer wij in een winkelcentrum lopen weet je dat je gefilmd wordt. Waarom je gefilmd wordt in een winkelcentrum? Wij willen toch geen herhaling van Alphen aan de Rijn waarbij een gewapend persoon in het wild gaat rondschieten?

De discussie over privacy wil ik hier niet voeren maar ik wil je meenemen naar de ongekende mogelijkheden die ons tot voordeel kunnen zijn.

Denk hierbij aan je verwarming thuis. Wij hebben laatst een thermostaat laten plaatsen met een internet verbinding. Deze thermostaat kent ons patroon van elektriciteitsverbruik en weet hoe warm wij het willen hebben, wij kunnen zelfs met onze telefoon op afstand de temperatuur regelen. Het is dus niet vreemd als in een volgend stadium de thermostaat zelf al omlaag gaat zodra wij het huis verlaten of weer omhoog als we thuiskomen.

Hier krijg je misschien al een beeld van wat er komen gaat.

Want ook de verlichting kan op afstand bediend gaan worden, je auto kan starten als je instapt, je gordijnen dichtgaan als je gaat slapen en je radio gaat spelen als je wakker wordt, maar dat is allang zo.

Waar wij nu naartoe gaan met het “internet of Things” is een samenleving die weet waar je bent, wat je wanneer wilt gaan doen en hoe je iets het liefst wilt hebben. Je kunt hier weerstand tegen voelen en er niet aan mee willen doen maar dat gaan je niet redden. Het gebeurt, net zoals toen elektriciteit werd uitgevonden en mensen dachten dat het gevaarlijk was of de mobiele telefoon die wij twintig jaar geleden overbodig en nutteloos vonden. We kunnen er namelijk niet omheen.

Dat wij onze apparaten met elkaar laten communiceren heeft ook vele voordelen, in volgende artikelen van ‘Glass op het werk’ ga ik in op afzonderlijke toepassingen.