Onze downloads in PDF

- - Tobi Talent - -

Hoe flexibel moet je zijn?

Om jezelf in de toekomst van een baan te voorzien.

Veel werkgevers zullen in de toekomst efficiënter willen omgaan met fluctuaties in de economie. Bij veel vraag zullen ze veel medewerkers nodig hebben, maar zodra de verkoop terug loopt zullen ook de opdrachten verminderen. Voor de werkzoekenden breekt een spannende periode aan waarin gezocht moet worden naar creatieve oplossingen om aan het werk te blijven.

Een van de oplossingen is het regelmatig updaten van je kennis.

Aan alleen een opleiding in je jeugd en verder wat werkervaring heb je allang niet meer voldoende. Het beroep of de functie waarin je zit evolueert continue, dan is bijblijven een must. Maar functies veranderen ook, transformeert werkwijzen en levert zelfs nieuwe beroepen op. Dan is bijscholing niet meer iets van een opfriscursus maar het aanleren van compleet nieuwe competenties.

Flexibiliteit is dan niet meer alleen iets van je werktijden maar meer van je bereidheid om daarin mee te gaan.

Voor velen klinkt verplicht leren als iets ergs, iets dat je liever niet te veel doet omdat het zoveel moeite kost. Maar de vraag hierin is niet wat het je kost. De vraag is meer van, wat het jou allemaal oplevert. Investeren in jezelf. Iedere opleiding die je doet, of het nou verplicht door de werkgever wordt opgelegd of dat het aanvullende eisen voor vakbekwaamheid zijn, het zijn allemaal investeringen in jezelf. Uiteindelijk ga jij met al die kennis aan de haal.

Een Win-Win situatie dus.

Door jezelf van een andere denkwijze te voorzien vergroot je namelijk je bereidheid tot leren en je mogelijkheden op werk. Maar opleidingen kosten zoveel, is een iStock_000014689935Smallveelgehoorde reactie. Dat klopt, ik zou geen opleiding weten die volledig gratis is…. Of toch wel! Kijk eens naar de ongekende mogelijkheden die het internet biedt aan kennis vergaren. Sla ook hierin eens creatief aan het denken. Kennis vergaar je al door artikelen te lezen die over specifieke onderwerpen gaan. Kennis vergaar je ook via Volksuniversiteiten, de kosten hiervoor vallen reuze mee. Maar kennis vergaren kan je ook betalen door eens te kijken naar welke subsidie potjes de overheid voor jou heeft. En denk ook eens aan CrowdFunding, een manier om geld van bijvoorbeeld je familie of vrienden te lenen in ruil voor wederdiensten als je weer aan de slag bent. Als jij weer een baan hebt kun je iemand anders ook weer geld lenen voor een opleiding.

Is flexibiliteit in handelen en geest dan een vereiste voor de toekomst?

Zie het niet als een vereiste maar zie het als souplesse, een soort van dansen. Een gevoel van vrijheid als je weet dat je vaardig genoeg bent om je over de woelige baren van de arbeidsmarkt te bewegen.