Onze downloads in PDF

- - Tobi Talent - -

Parttime of Tandembaan?

Het aantal parttime banen is lager dan het aantal sollicitanten die er een zoeken. De werkgever is hier vaak verantwoordelijk voor, omdat het idee leeft dat een bepaalde functie niet op te splitsen is. Zo’n complexe baan indeling komt wel vaak voor in het management, de IT-sector of in marketing en sales.

Maar reguliere functies blijken vaak nog niet op te splitsen.

29834208_sHet Duitse Tandempaar Anna Kaiser en Jana Tepe hebben daartoe een platform opgericht, Tandemploy, waar werknemers een partner kunnen vinden en werkgevers hun vacatures kunnen plaatsen.

In zo’n gedeelde functie ben je natuurlijk samen verantwoordelijk voor het juist functioneren en invullen van de werkzaamheden. Je kan de werktijden met elkaar afstemmen, samen de werkdruk verminderen en bij ziekte van de een, kan de ander makkelijker inspringen. De tandembaan kan niet zonder een goede communicatie onderling en met de rest van de collega’s.

Natuurlijk zijn er voor- en nadelen aan een gedeelde functie.

Zo kan je naast je parttime baan een studie gaan volgen, vrijwilligerswerk gaan doen of je richten op een hobby. Je maakt ook samen dan kans op promotie, maar uiteraard deel je ook het salaris, want dat is onlosmakelijk verbonden aan die functie.

Misschien is het een idee om dit initiatief ook in Nederland te lanceren.